Dua bij salah voor vergeving in de islamitische praktijk

Het dua aan het begin van de dagelijkse salah is een hoeksteen van de islamitische praktijk en symboliseert de toewijding van de gelovige om vergeving en zuivering te zoeken. Een bijzonder impactvolle smeekbede, geworteld in de leer van de Profeet Mohammed ﷺ, omvat deze essentie.

O Allah, verwijder mij van mijn zonden zoals U het Oosten van het Westen heeft verwijderd. O Allah, reinig mij van mijn overtredingen zoals het witte kledingstuk gereinigd wordt van vlekken. O Allah, was mijn zonden weg met water, sneeuw en hagel.

(Bukhari and Muslim)

De smeekbede, bekend als het dua om vergeving, omvat een nederige smeekbede aan Allah om scheiding van zonden en zuivering van de ziel. Het wordt stil gebeden na de openingstakbīr van het salah, een reflectie van de praktijk van de Profeet ﷺ zoals waargenomen door zijn metgezel, Abu Hurayrah.In de dua smeken gelovigen Allah met de volgende woorden: “O Allah, scheid mij van mijn zonden zoals U het Oosten van het Westen heeft gescheiden. O Allah, reinig mij van mijn verkeerdheden zoals een wit kledingstuk wordt gereinigd van vuil. O Allah, zuiver mijn overtredingen met water, sneeuw en hagel.”

De overdracht van deze dua door Abu Hurayrah onderstreept de nauwgezetheid waarmee de metgezellen de leer van de Profeet Mohammed ﷺ hebben opgenomen en bewaard. Hun toewijding om elk aspect van het leven van de Profeet ﷺ te begrijpen, dient als inspiratie voor gelovigen die een diepere spirituele verbinding zoeken.

  1. Spirituele diepgang: Het reciteren van deze dua verrijkt de spirituele ervaring van salah en bevordert een diepere verbinding met Allah.
  2. Authenticiteit: Deze smeekbede behoort tot de meest authentieke dua’s om te reciteren tussen de takbīr en de recitatie van Surah al-Fatiḥa.
  3. Goede gewoonten opbouwen: Door elk salah te beginnen met een herinnering aan de noodzaak van goddelijke bijstand, worden gelovigen aangemoedigd om goede gewoonten te cultiveren gedurende hun leven.

Tot slot dient het dua om vergeving als een krachtige herinnering aan de afhankelijkheid van de gelovige van Allah voor leiding en vergeving. Door deze smeekbede in onze dagelijkse gebeden op te nemen, bevestigen we ons engagement voor spirituele groei en zoeken we de genade van Allah bij het overwinnen van onze tekortkomingen.

Laten we doorgaan met het omarmen van de diepgaande leer van de islam en streven naar spirituele excellentie in alle aspecten van ons leven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *