اللَّهُمَّ أَعُوذُ بِرِضَاكَ مِنْ سَخَطِكَ وَبِمُعَافَاتِكَ مِنْ عُقُوبَتِكَ وَأَعُوذُ بِكَ مِنْكَ لَا أُحْصِي ثَنَاءً عَلَيْكَ أَنْتَ كَمَا أَثْنَيْتَ عَلَى نَفْسِكَ
Allahumma a’udhu bi-ridaaka min sakhatika wa bi-mu’aafaatika min uqubatika wa a’udhu bika minka la uhsi thanaan ‘alayka anta kama athnayta ‘ala nafsik.
O Allah, ik zoek toevlucht in Jouw genoegen van Jouw toorn, en in Jouw vergeving van Jouw bestraffing. Ik zoek toevlucht in Jou van Jou. Ik kan Jou niet volledig prijzen. Jij bent zoals Jij Jouzelf hebt geprezen.
(Muslim)
In de diepten van de nacht, wanneer de wereld sluimert en het hart troost zoekt, ligt een diepgaand moment van verbinding met het Goddelijke. Het is tijdens deze heilige uren van qiyam, het nachtgebed, dat de uitgesproken smeekbeden een gewicht van oprechtheid en verlangen dragen. Onder deze smeekbeden bevindt zich een aangrijpend gebed om toevlucht te zoeken in de genade en vergeving van Allah, zoals verteld door de geliefde vrouw van de Profeet Mohammed, Aisha.
Begrip van het dua in Qiyam
In deze woorden vinden we een diepe diepte van spiritueel inzicht dat is samengevat in een eenvoudig maar welbespraakt pleidooi. De smeekbede zoekt toevlucht in Allah’s genoegen en vergeving, waarbij de goddelijke attributen van genade en rechtvaardigheid worden erkend. Deze smeekbede weerspiegelt de essentie van nederigheid en vertrouwen op het Goddelijke, waarbij menselijke zwakte wordt erkend in het aangezicht van goddelijke majesteit.
Interpretatie en commentaar
De beroemde geleerde Ibn al-Qayyim gaat in op de lagen van betekenis die in deze smeekbede zijn in salah. Hij verduidelijkt dat de Profeet Mohammed toevlucht zocht in de goddelijke attributen van genoegen en vergeving, waarbij hij ze tegenover de goddelijke attributen van toorn en straf plaatste. Deze tegenstelling dient als een diepgaande herinnering aan de delicate balans tussen goddelijke genade en rechtvaardigheid.
Menselijke beperkingen in het prijzen van Allah
Het dua eindigt met een aangrijpende erkenning van menselijke beperkingen om Allah adequaat te prijzen. Ondanks onze beste inspanningen schieten we tekort in het begrijpen van de oneindige grootheid van de Goddelijke. De zin “Ik kan U niet volledig prijzen. U bent zoals U Zichzelf hebt geprezen” resoneert met nederigheid en ontzag en benadrukt de grenzeloze aard van Allah’s perfectie.
Betekenis en voordelen:
Conclusie
In de stille uren van de nacht, terwijl de wereld sluimert en het hart troost zoekt, laten we ons tot Allah wenden met nederigheid en oprechtheid. Door dit dua om toevlucht te zoeken in Zijn genade en vergeving, vinden we troost in Zijn oneindige mededogen en genade. Moge onze smeekbeden in qiyam al-layl een bron van spirituele voeding en verlichting zijn, die ons dichter bij de goddelijke aanwezigheid brengen.