Versterk je Gebed: Authentieke Dua Qunoot

De Qunoot dua wordt gereciteerd in de laatste rak’ah van de Witr na het Isha-gebed of tijdens het Tahajjud-gebed. In moskeegemeenschappen, vooral tijdens de Taraweeh en Tahajjud gebeden, kunnen sommige supplicaties (vooral Dua Qunoot) tijdens het Witr-gebed gepaard gaan met overdrijving, speciale melodieën of poëtische uitdrukkingen.

Om echter de zuiverheid en effectiviteit van supplicaties te waarborgen, is het van vitaal belang om prioriteit te geven aan die afkomstig zijn uit de Koran en de authentieke Soennah. Deze bronnen fungeren als een schild en zorgen voor bescherming en spiritueel welzijn van individuen die aan het bidden zijn.

Dua Qunoot: De bekende supplicatie voor begeleiding

Qunoot is een term in de taal. Het woord qunoot wordt in de taal gebruikt met verschillende betekenissen, die als volgt worden beschreven:

  • Gehoorzaamheid: Zoals vermeld in het gezegde van God – de Almachtige -: وَالْقَانِتِينَ وَالْقَانِتَاتِ (En de gehoorzamen en de vroom); degene die God gehoorzaamt.
  • Gebed: Dit wordt aangeduid door het gezegde van de Boodschapper – moge vrede en zegeningen met hem zijn: مَثَلُ المُجَاهِدِ في سَبيلِ اللهِ كَمَثَلِ الصَّائِمِ القَائِمِ القَانِتِ بآيَاتِ اللهِ (De gelijkenis van de mujahid op het pad van God is als de vastende persoon die staat en gehoorzaam is aan de tekenen van God).
  • Stilte: Dit wordt ondersteund door de uitspraak van God – Verheven is Hij -: حَافِظُوا عَلَى الصَّلَوَاتِ وَالصَّلَاةِ الْوُسْطَىٰ وَقُومُوا لِلَّهِ قَانِتِينَ(Bewaak de gebeden en het middengebed en sta nederig voor God).
  • Opstaan: Dit is overgeleverd door Jabir ibn Abdullah: سُئِلَ رَسولُ اللهِ صَلَّى اللَّهُ عليه وَسَلَّمَ: أَيُّ الصَّلَاةِ أَفْضَلُ؟ قالَ: طُولُ القُنُوتِ(De Boodschapper van Allah – moge Allah’s zegeningen en vrede met hem zijn – werd gevraagd: “Welk gebed is het beste?” Hij antwoordde: “Langdurig qunut”).

Dua qunoot:

De Boodschapper van Allah, vrede en zegeningen zij met hem, leerde Al-Hasan ibn Ali, moge Allah tevreden met hen beiden zijn, een supplicatie die tijdens het Witr-gebed wordt gereciteerd. Het wordt aanbevolen voor imams om het in de meervoudsvorm te reciteren. De supplicatie luidt als volgt:

اللَّهُمَّ اهْدِنِي فِيمَنْ هَدَيْتَ، وَعَافِنِي فِيمَنْ عَافَيْتَ، وَتَوَلَّنِي فِيمَنْ تَوَلَّيْتَ، وَبَارِكْ لِي فِيمَا أَعْطَيْتَ، وَقِنِي شَرَّمَا قْضَيْتَ، إِنَّهُ لا يَذِلُّ مَنْ وَالَيْتَ، تَبَارَكْتَ رَبَّنَا وَتَعَالَيْتَ.

“O Allah, leid ons samen met degenen die U heeft geleid, vergeef ons samen met degenen die U heeft vergeven, wees een bondgenoot voor ons samen met degenen voor wie U een bondgenoot bent, en zegen ons met wat U ons heeft geschonken. Bescherm ons tegen het kwaad van wat U heeft bepaald, want U bepaalt en niemand kan over U bepalen. Er is geen vernedering voor degene die U als bondgenoot neemt, noch eer voor degene die U als vijand neemt. Gezegend bent U, O onze Heer, en Verheven.”

(Abu Dawood)

Deze supplicatie, overgeleverd door Abu Dawood (1425) met een authentieke keten van overleveraars, heeft een grote betekenis in de Islamitische leer. Door dergelijke authentieke supplicaties in het Witr-gebed op te nemen, kunnen moskee-imams de Islamitische tradities behouden en een diepere verbinding tussen de aanbidders en Allah bevorderen.

Uitleg:

De betekenis van deze prachtige dua is dat we Allah vragen om ons de juiste weg te leiden, net zoals Hij degenen heeft geleid die de waarheid volgen. We vragen Hem ook om ons te vergeven, zoals Hij anderen heeft vergeven.

We willen dat Hij onze bondgenoot is en ons beschermt, net zoals Hij anderen beschermt die Hem als hun bondgenoot hebben. We vragen Allah om ons te zegenen met Zijn gunsten en ons te behoeden voor het kwaad dat Hij heeft bepaald, omdat Hij de enige is die de beslissingen neemt en niemand boven Hem staat.

Voor degene die Allah als bondgenoot heeft, zal er geen vernedering zijn, en voor degene die Hem als vijand neemt, zal er geen eer zijn. We erkennen dat Allah onze Heer is en we prijzen Zijn grootheid.

Conclusie

Door het reciteren van deze dua laten we onze afhankelijkheid van Allah zien en vragen we Hem om leiding, vergeving, bescherming en zegeningen. Het is een krachtige uitdrukking van ons vertrouwen en geloof in Allah’s grootheid en goedheid.

Ontdek hier meer over de islam

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *