Hadj is een essentiële religieuze pelgrimstocht die elke moslim minstens één keer in zijn leven moet ondernemen en die een van de vijf zuilen van de Islam vormt. Deze heilige reis trekt miljoenen moslims vanuit alle hoeken van de wereld naar Mekka, Saoedi-Arabië, om de pelgrimstocht te volbrengen.
De Hadj (bedevaart) naar Mekka vindt jaarlijks plaats tijdens de heilige maand Dhul Hijjah, die valt op de twaalfde maand van de islamitische kalender. De pelgrimage begint op de 8e van Dhul Hijjah en duurt ongeveer vijf tot zes dagen.
Voor het jaar 2023 vindt de bedevaart plaats van 26 juni tot 30 juni in de Gregoriaanse kalender.
Allah (SWT) beveelt moslims de heilige pelgrimstocht te vervullen, zoals vermeld in de Heilige Qur’an:
“Jullie zullen, met Gods toestemming, de Heilige Moskee betreden, veilig en zeker. Daar zullen jullie je haar afknippen of kortwieken (zoals jullie de pelgrimsrituelen volbrengen). Jullie zullen geen angst hebben. Aangezien Hij wist wat jullie niet wisten, heeft Hij dit gekoppeld aan een onmiddellijke overwinning.”
(Qur’an 48:27)
Moslims moeten in staat zijn om de pelgrimstocht te ondernemen om aan deze vereiste te voldoen, en er zijn specifieke voorwaarden die hen vrijstellen van het uitvoeren van de pelgrimstocht.
Het verhaal van de bedevaart naar Mekka
De bedevaart is een van de belangrijkste gebeurtenissen in het leven van een moslim en gaat terug tot de leer van Profeet Ibrahim (AS) duizenden jaren geleden. Hoewel de Profeet Mohammed (vrede en zegeningen zij met hem) de pelgrimstocht begon in 628 na Christus tijdens de maand Dhul Hijjah, werd deze maand al als heilig beschouwd door de heidense Arabieren in pre-islamitisch Arabië.
De Arabieren pelgrimeerden naar de Kaa’ba, een kubusvormige structuur in Masjid al-Haram waar hun heidense afgoden werden vereerd. De Kaa’ba werd echter gebouwd door Profeet Ibrahim (AS) op bevel van Allah (SWT) en staat nu bekend als Baitullah, ofwel ‘het Huis van God’.
Hajar, Isma’il (AS), en de put van Zamzam:
Ibrahim (AS), ook wel bekend als Khalilullah of de vriend van Allah, wordt beschouwd als een van de grootste scheppingen van Allah (SWT). Tijdens zijn profetie onderging Ibrahim (AS) verschillende beproevingen die dienen als lessen voor de mensheid over toewijding, opoffering, geloof en andere essentiële beginselen van de islam.
Een van deze beproevingen hield in dat hij zijn vrouw Hajar en zoon Isma’il (AS) alleen achterliet in de woestijn van Mekka, wat de basis vormt van de bedevaart.
In de oude woestijn van Mekka liet Ibrahim (AS) Hajar en Isma’il (AS) achter op instructie van Allah (SWT). Het beetje voedsel en water dat ze hadden raakte al snel op en Isma’il (AS) huilde van dorst. Hajar rende tussen de nabijgelegen heuvels van Safa en Marwah op zoek naar water of hulp.
Toen Hajar terugkeerde, vond ze Isma’il (AS) met zijn been op de grond slaan en krabben uit pure ellende. Plotseling barstte er een bron uit de dorre woestijn, op bevel van Allah (SWT). De put van Zamzam, een bron van water van diep in de aarde die tot op de dag van vandaag in gebruik is, voorzag Hajar en Isma’il (AS) van water.
De waterbron bood handelsmogelijkheden voor Hajar, waarbij passerende nomaden voedsel en andere benodigdheden ruilen voor water. De locatie werd welvarend voor Hajar en haar zoon en toen Ibrahim (AS) opdracht kreeg om naar hen terug te keren in de woestijn, was hij verbaasd over de wonderen die zich voor hen hadden ontvouwd en de vruchten van zijn geloof in Allah (SWT).
Het verhaal van Hajar, Isma’il (AS) en de put van Zamzam is een belangrijk onderdeel van de islamitische geschiedenis, en de put blijft een belangrijke site voor pelgrims die de bedevaart uitvoeren.
De bouw van Kaa’ba:
De Kaa’ba, een kleine stenen structuur, werd gebouwd door Ibrahim (AS) en zijn zoon Isma’il (AS) op de plek van de miraculeuze bron van Zam Zam. Het doel was om een ruimte te markeren voor de heilige bijeenkomst van moslims die in één God, Allah (SWT), geloofden.
Na verloop van tijd werd Mekka een bloeiende en welvarende nederzetting en keerde Ibrahim (AS) elk jaar terug om zijn bedevaart aan Allah (SWT) te bieden, waarmee de oorsprong van de bedevaart werd vastgesteld. Echter, de site werd uiteindelijk overgenomen door heidense Arabieren die afgoden en geesten aanbaden.
Later kreeg de Profeet Mohammed (vrede en zegeningen zij met hem), geboren in de hooggeplaatste stam Quraysh van Mekka, openbaring en profethood en herstelde hij het doel van de Kaa’ba en de bedevaart.
De eerste Hadj werd uitgevoerd in 632 CE en herstelde de tradities die door Ibrahim (AS) waren gestart. Tegenwoordig blijft de Kaa’ba een belangrijke site voor moslims tijdens de Hadj en is het een symbool van hun eenheid en toewijding aan Allah (SWT).
Belang van Hadj (bedevaart) naar Mekka in de Islam
Het is een essentiële islamitische bedevaart die een reeks riten en rituelen omvat, die spirituele, emotionele en fysieke uitdagingen bieden aan de pelgrims. De pelgrimstocht vereist het reizen tussen verschillende locaties in en rond Mekka, waarbij pelgrims gemiddeld 5km-15km per dag lopen. De Masjid al-Haram, waar de Kaaba zich bevindt, is een belangrijke site voor de bedevaart.
Als een van de vijf zuilen van de Islam is Hadj een spirituele verplichting die door veel moslims als een eenmalige gebeurtenis wordt beschouwd. Het is echter toegestaan om Hadj meerdere keren uit te voeren, op voorwaarde dat het met de bedoeling is om Allah’s (SWT) genoegen te zoeken.
De profeet Mohammed (vrede en zegeningen zij met hem) benadrukte het belang van het uitvoeren van hadj met oprechtheid en rechtschapenheid. Hij zei:
“Wie Hadj verricht omwille van Allah en onfatsoenlijk spreken en slechte daden vermijdt, zal (van de pelgrimstocht) terugkeren als een pasgeboren baby.”
Feiten over Hadj:
Het is een van de vier pijlers van de islam en ik heb een lijst samengesteld met de belangrijkste feiten over hadj zodat je er meer over kunt leren:
De Koran stelt dat de Hadj moslims in staat stelt om voordelen voor zichzelf te zien en de naam van Allah te noemen op bekende dagen over wat Hij voor hen heeft gegeven aan offerdieren. Het voltooien van de pelgrimstocht is niet alleen een islamitische plicht, maar ook een spirituele plicht.
Mount Arafah, waar de Profeet Ibrahim (AS) zich voorbereidde om zijn zoon te offeren, is ook een belangrijke locatie in de bedevaart. De eerste officiële bedevaart werd geleid door de Profeet Muhammad (vrede zij met hem) in 632 na Christus, waar hij de Kaaba herstelde naar zijn oorspronkelijke doel in de naam van Allah (SWT).
Sindsdien blijven moslims van over de hele wereld de traditie voortzetten om ten minste één keer in hun leven Hadj te verrichten.
Dhul Hijjah is een belangrijke maand in de islam, die het einde van het islamitische jaar markeert en wordt gevierd met hadj, Qurbani en Eid al-Adha. De Dag van Arafah wordt gevierd op de 9e dag van Dhul Hijjah.
Het is interessant om op te merken dat niet-Saoedische pelgrims bijna drie keer zoveel zijn als Saoedische inwoners, waarbij Egyptenaren de grootste groep niet-Saoedische pelgrims vormen met 35.3550, gevolgd door Pakistani’s, Jemenieten, Indiërs, Soedanezen en Bengalen.
In feite stuurde 59% van de niet-Arabische Aziatische landen het grootste aantal pelgrims. Na het voltooien van de bedevaart staan de pelgrims bekend als Hajjis (Hajjah voor vrouwen), een term die ook wordt gebruikt om respect te tonen voor oudere mensen in Arabisch-sprekende samenlevingen. Het is opmerkelijk om de diversiteit van nationaliteiten te zien die de wereldwijde Ummah vormen.
In 2019 hebben maar liefst 2,5 miljoen pelgrims de Hadj uitgevoerd en meer dan 350.000 medewerkers en vrijwilligers waren verantwoordelijk voor het verlenen van verschillende diensten om hun welzijn en veiligheid te waarborgen.
Deze diensten omvatten gezondheidszorg, communicatie, transport en toezicht. Vanaf het moment dat een pelgrim zijn reis boekt tot aan het moment van terugkeer naar huis, zijn ze afhankelijk van deze diensten om hun reis zo soepel mogelijk te laten verlopen.
Het personeel en de vrijwilligers die deze diensten verlenen, spelen een essentiële rol bij het zorgen voor een soepele bedevaart en het waarborgen van een veilige en comfortabele reis voor de pelgrims.
Voorwaarden van de Hadj
Het uitvoeren van de bedevaart, een verplichte plicht voor moslims, is afhankelijk van de volgende voorwaarden:
Soorten Hadj: Hajj-ul-Ifrad, Hajj-ul-Qiran en Hajj-ul-Tamattu
Als het gaat om de bedevaart van Hajj, zijn er verschillende soorten waaruit moslims kunnen kiezen op basis van hun omstandigheden en voorkeuren. Deze soorten omvatten Hajj-ul-Ifrad, Hajj-ul-Qiran en Hajj-ul-Tamattu.
Hajj-ul-Ifrad:
Hajj-ul-Ifrad, ook wel bekend als de geïsoleerde Hajj, wordt uitgevoerd door inwoners van Miqat, Haram en Jeddah. Bij dit type Hajj dragen pelgrims de Ihram uitsluitend voor Hajj en niet voor Umrah. Dit onderscheidt het van de andere vormen van pelgrimstocht, waarbij ook Umrah wordt verricht.
Als een pelgrim uiteindelijk Umrah verricht voordat hij de Hajj-rituelen verricht, wordt hij niet langer beschouwd als een Mufrid (een persoon die Hajj-ul-Ifrad verricht). In plaats daarvan moeten ze Hajj-ul-Qiran of Hajj-ul-Tamattu verrichten.
Als Mufrid is het belangrijk om de staat van Ihram niet te verlaten voordat het stenigen van de Jamarat is voltooid. Het stenigen van Jamrah Al Aqabah vindt plaats op de dag van Eid. Hoewel het aanbieden van een dierenoffer niet verplicht is bij Hajj-ul-Ifrad, hebben pelgrims de mogelijkheid om dit te doen als ze dat wensen.
Hajj-ul-Qiran:
Hajj-ul-Qiran is een zegen voor moslims die ver van de Masjid al-Haram, de heilige moskee, wonen. Dit type stelt pelgrims in staat zowel Hajj als Umrah in één bezoek te verrichten. Een Qarin, de persoon die Hajj-ul-Qiran verricht, treedt de staat van Ihram binnen met de intentie om zowel pelgrimstocht als Umrah te verrichten.
De pelgrim verricht eerst Umrah en gaat vervolgens naar Hajj. Ongeacht de duur tussen de twee rituelen blijft de Qarin in de staat van Ihram voor beide. Hoewel het mogelijk is om Umrah uit te voeren in de maanden Shawwal en Dhul-Qa’dah, is het gebruikelijk om dit te doen tijdens de eerste acht dagen van Dhul-Hijjah.
Aangezien de pelgrim in de staat van Ihram blijft tussen Umrah en Hajj, is deze benadering handiger. Bij aankomst in de Masjid al-Haram in Mekka begint de pelgrim met Tawaf en Saee, essentiële praktijken van Umrah.
Na het voltooien van Umrah kan de pelgrim het haar knippen, maar niet scheren tot na het voltooien van pelgrimstocht en het aanbieden van een dierenoffer. Anders dan bij Hajj-ul-Ifrad is een dierenoffer verplicht bij Hajj-ul-Qiran.
Hajj-ul-Tamattu:
Hajj-ul-Tamattu is de derde soort Hajj, en de persoon die deze pelgrimstocht verricht, wordt Mutamatti genoemd. Net als bij Hajj-ul-Qiran moet de pelgrim Umrah verrichten vóór pelgrimstocht. Ze zijn echter niet verplicht om beide rituelen in dezelfde staat van Ihram te verrichten.
Een Mutamatti treedt de staat van Ihram binnen met de intentie om alleen Umrah te verrichten. Na het voltooien van Umrah verlaat hij de staat van Ihram en treedt opnieuw binnen in een nieuwe staat van Ihram op de 8e dag van Dhul-Hijjah wanneer hij op weg gaat naar pelgrimstocht. Op deze manier worden ze bevrijd van de beperkingen opgelegd door Ihram tijdens de periode tussen Umrah en Hajj.
Het is cruciaal om op te merken dat Umrah tijdens het pelgrimstocht-seizoen moet worden uitgevoerd. Elke Umrah die vóór het begin van Shawwal wordt uitgevoerd of tijdens de dagen van Hajj, wordt als ongeldig beschouwd. Bovendien kunnen degenen die Umrah verrichten als onderdeel van Hajj-ul-Tamattu niet vertrekken zonder Hajj te verrichten.
Ongeacht hun locatie of verblijfplaats moeten ze pelgrimstocht verrichten voordat ze terugkeren naar hun bestemmingen. Daarom is het zelfs als je in Saoedi-Arabië woont, raadzaam om niet uit Mekka te vertrekken tenzij je er zeker van bent dat je op tijd terug kunt keren en de staat van Ihram kunt binnengaan.
Net als bij Hajj-ul-Qiran moet een pelgrim een dierenoffer aanbieden bij het verrichten van Hajj-ul-Tamattu. Als iemand niet in staat is om een dierenoffer te brengen, moet hij een 10-daagse vasten als vervanging observeren. Vasten is echter verboden op de dag van Eid-ul-Adha of een van de Eid-dagen.
Welk type Hadj is het beste om uit te voeren?
Moslims over de hele wereld voltooien verschillende soorten pelgrimstocht. Er is echter geen definitief “beste” of “slechtste” type Hajj in de islam. Het meest geschikte type voor een individu hangt af van hun locatie, de beschikbare tijd voor de dagen van Hajj en persoonlijke overwegingen.
Bijvoorbeeld, als je inwoner bent van Jeddah en slechts een dag of twee hebt voordat Hajj begint, kan Hajj-ul-Ifrad de ideale keuze zijn. Door de intentie te hebben om Hajj-ul-Ifrad te verrichten, hoef je geen Umrah te verrichten, wat het risico om te laat te komen voor Hajj vermindert, dat het belangrijkste van de twee rituelen is.
Als je echter meerdere dagen hebt voordat bedevaart begint, kun je kiezen tussen Hajj-ul-Qiran of Hajj-ul-Tamattu. Aan de andere kant, als je in een ander land woont zoals het Nederland, zijn je opties beperkt tot Hajj-ul-Qiran en Hajj-ul-Tamattu.
Hoe beslis je tussen de twee? Het hangt af van wanneer je van plan bent om Umrah te verrichten. Als je weken voor de Hajj-dagen bij de Masjid al-Haram aankomt, is het raadzaam om Hajj-ul-Tamattu te kiezen.
Op deze manier kun je de beperkingen vermijden die door Ihram worden opgelegd tijdens de verlengde periode tussen Umrah en Hajj. Aangezien de meeste moslims 3 tot 5 weken in Mekka doorbrengen, is Hajj-ul-Tamattu de meest voorkomende vorm van pelgrimstocht.
Als je echter van plan bent om slechts een dag of twee voor de Hajj-dagen aan te komen bij de Masjid-al-Haram en er zeker van bent dat je je kunt houden aan de regels van Ihram tijdens de korte periode tussen Umrah en pelgrimstocht, kun je in plaats daarvan Hajj-ul-Qiran kiezen.
Gezien de strenge straffen voor het overtreden van de regels van Ihram, wordt het aanbevolen om geen enkel risico te nemen. We raden aan om te kiezen voor Hajj-ul-Tamattu als je voor pelgrimstocht van buiten Saoedi-Arabië komt.
Hadj regels en rituelen: Een stapsgewijze gids
Elk jaar beginnen duizenden moslims van over de hele wereld aan de heilige hajj. Als jij een van de gelukkige pelgrims bent die dit jaar naar Mekka reist voor Hadj-Tamattu, dan zal deze stapsgewijze handleiding voor het uitvoeren van bedevaart jij helpen om deze essentiële islamitische verplichting te voltooien.
De volgende stappen zijn alleen essentieel als jij Hadj-Tamattu gaat uitvoeren.
Hier is een beknopt overzicht van de 19 fasen van Hadj:
- Maak de juiste voorbereidingen en stel jouw intentie.
- Ga de staat van Ihram in.
- Voer Tawaf rond de Kaaba zeven keer uit.
- Voer Sa’i uit tussen de heuvels van Safa en Marwa.
- Knip of scheer het haar om de Umrah af te sluiten.
- Rust uit en bied gebeden aan.
- Ga opnieuw de staat van Ihram in.
- Kom aan in Mina.
- Breng de dag van ‘Arafah door op Arafat.
- Overnacht in Muzdalifah onder de blote hemel.
- Voer Rami uit (het stenigen van de duivel).
- Qurbani: Offer een dier als Hady.
- Scheer het hoofd.
- Voer Tawaf al-Ifadah uit.
- Voer Sa’ai opnieuw uit.
- Voer Rami opnieuw uit (het stenigen van de duivel).
- Breng een nacht door in Mina.
- Voer nogmaals Rami uit (het stenigen van de duivel).
- Voer Tawaf al-Wida uit om afscheid te nemen van de Kaaba.
Hier zijn de 19 stappen van pelgrimstocht naar Mekka in detail:
Intentie:
Om een succesvolle Hadj-reis te garanderen, is het belangrijk om te beginnen met de juiste mindset en intentie. Het maken van een oprechte en pure intentie (niyyah) in je hart om de Hadj alleen voor de zaak van Allah uit te voeren, is de eerste stap naar een vervullende ervaring.
Je intentie moet zijn om de tevredenheid van Allah te zoeken en Zijn zegeningen en vergeving te verdienen. Het is belangrijk om te onthouden dat de intentie niet gedreven mag worden door de wens om op te scheppen of voor enig werelds gewin. Door de intentie puur te houden, kun je je bedevaart-reis beginnen met oprechtheid en toewijding aan Allah.
Het betreden van de staat van Ihram:
Een van de eerste stappen om je voor te bereiden op de pelgrimstocht is het betreden van de staat van Ihram, wat staat voor rituele reinheid. Mannen moeten een aangewezen witte doek dragen met één stuk om hun schouder gewikkeld en het andere om hun middel, terwijl vrouwen elke kleding naar keuze kunnen dragen, maar de regels van de Hijab moeten volgen.
Gezichtsbedekkingen zijn niet toegestaan en volledig bedekkende schoenen moeten worden vermeden. Sandalen zijn de voorkeurskeuze van schoeisel voor zowel mannen als vrouwen.
Het is belangrijk om op te merken dat Ihram niet alleen gaat over kleding, maar de spirituele staat beschrijft waarin je verkeert wanneer je de intentie maakt om de bedevaart uit te voeren. Meer dan 2,5 miljoen pelgrims dalen af naar Mekka en tijdens deze heilige reis staat iedereen gelijk voor Allah (SWT). De regels rond de kleding van Ihram zijn eenvoudig maar strikt en moeten worden gevolgd.
Tijdens de bedevaart moeten pelgrims zich bijzonder bewust zijn van hun gedrag en woorden terwijl ze zich in de staat van Ihram bevinden. Ze moeten zich onthouden van roken, seksuele betrekkingen, vloeken, het scheren van hun haar, het knippen van hun nagels en het gebruik van parfum of geparfumeerde zepen.
Eenmaal in Mekka, met Ihram in gedachten, zijn pelgrims klaar om de grootste spirituele reis van hun leven te beginnen. Het wordt aanbevolen om reserve-Ihram-kleding bij je te dragen en te investeren in comfortabele trekking-sandalen, die ingedragen moeten zijn voordat je naar Saoedi-Arabië vertrekt om ongemak te voorkomen.
Bij aankomst in Mekka moeten pelgrims de Umrah uitvoeren, die Tawaf en Sa’i omvat, zoals beschreven in de volgende stappen. Onthoud dat voordat je in Mekka aankomt, je ervoor moet zorgen dat je de intentie maakt om de Hadj alleen voor de zaak van Allah uit te voeren. Vermijd de intentie om gezien te worden door anderen of voor werelds gewin.
Nadat je de heilige staat van ihram hebt aangenomen, is het essentieel om de recitatie van de Talbiyah te benadrukken en deze met uiterste toewijding en herhaling uit te spreken. De diepzinnige woorden die gezongen moeten worden, luiden als volgt:
لَبَّيْكَ اللهُمَّ لَبَّيْكَ – لَبَّيْكَ لَا شَرِيْكَ لَكَ لَبَّيْكَ – إِنَّ الْحَمْدَ وَالنِّعْمَةَ لَكَ وَالْمُلْكَ – لَا شَرِيْكَ لَكَ
“Labbayka Allahumma labbayk, labbayka la sharika laka labbayk. Inna al-hamd wa’l-ni’mata laka wa’l-mulk, la sharika lak”
“Hier ben ik, O Allah, hier ben ik. Hier ben ik, U hebt geen partner, hier ben ik. Waarlijk zijn alle lof en zegeningen van U, en alle soevereiniteit, U hebt geen partner.”
Door deze heilige verklaring op te nemen in je bedevaart, toon je je oprechte toewijding en devotie aan het goddelijke. De Talbiyah dient als een eerbiedige herinnering aan de alomtegenwoordigheid en enige autoriteit van Allah.
Terwijl je aan deze spirituele reis begint, richt je jezelf op de recitatie van de Talbiyah, bevestig je je onwankelbare geloof in de Almachtige en uit je dankbaarheid voor de zegeningen die aan jou zijn geschonken.
Tawaf x 7:
Het verrichten van Tawaf, zeven keer in tegenwijzerzin om de Ka’aba heen, is één van de belangrijkste rituelen van de bedevaart. Elke omgang begint en eindigt bij de Zwarte Steen, die zich binnenin de Ka’aba bevindt.
Het is belangrijk om op te merken dat mannen en vrouwen zich tijdens Tawaf bescheiden moeten kleden en het dragen van geparfumeerde geuren moeten vermijden. Na het voltooien van Tawaf kunnen pelgrims vrijwillige gebeden opdragen om hun dankbaarheid aan Allah (SWT) te tonen voor een veilige aankomst en om het begin van hun spirituele reis te markeren.
Safa and Marwa:
Na het voltooien van Tawaf is de volgende stap in de bedevaart om Sa’i uit te voeren, wat inhoudt dat men tussen de heuvels van Safa en Marwa loopt en rent. Dit is een symbolische weergave van de strijd die Hajar, de vrouw van Profeet Ibrahim (AS), doormaakte in haar zoektocht naar water voor haar zoon Isma’il (AS).
De Sa’i bestaat uit zeven rondes, beginnend bij Safa en eindigend bij Marwa. Bij elk groen markering moet de pelgrim rennen tot aan de volgende markering. Nadat alle zeven rondes zijn voltooid, wordt de Sa’i als voltooid beschouwd.
Dit is een cruciaal onderdeel van de bedevaart en dient als een herinnering aan de moeilijkheden die we in ons leven tegenkomen en aan de kracht en volharding die nodig zijn om ze te overwinnen.
Clip/shave haar (Umrah Einden):
Na het voltooien van de Sa’i moeten mannen hun haar scheren of kort knippen, terwijl vrouwen hun haar tot de lengte van hun vingertoppen (ca. 2 cm) moeten knippen. Dit geeft het einde van de Umrah aan en je kunt nu de staat van Ihram verlaten tot de 8e van Dhul Hijjah.
Het is belangrijk om geduldig te zijn tijdens deze tijd, want je kunt moe zijn van het uitvoeren van Tawaf en Sa’i. Neem de tijd en rust wanneer dat nodig is. Vergeet niet om ZamZam water te drinken, dat verkrijgbaar is tussen Safa en Marwa, om gehydrateerd te blijven.
Rust en gebed:
Na het voltooien van de Umrah, verblijf je in Mekka om je bedevaart-reis voort te zetten. Het is essentieel om voldoende rust te nemen en je tijd efficiënt te gebruiken door oprechte daden van aanbidding te verrichten.
Tijdens deze heilige maand zul je omringd zijn door mede-moslimbroeders en -zusters. Maak optimaal gebruik van je tijd door deze door te brengen in gebed en contemplatie. Je bedevaart begint op de 8e dag van Dhoel-Hidja.
Herintreden in de staat van Ihram (Dag 1 / 8e Dhul Hijjah):
Om aan jouw heilige verplichting van de bedevaart te voldoen, markeert de 8e dag van Dhul Hijjah het begin van de Hajj-dagen. Op deze dag zul je jezelf zuiveren en opnieuw de staat van Ihram betreden om te beginnen aan het volgende stadium van jouw spirituele reis.
Dit is een zeer spirituele periode en wordt verwacht de meest gezegende en belonende ervaring van jouw leven te zijn, gevuld met vergeving en zegeningen van Allah (SWT). Zorg ervoor dat je jouw tijd goed gebruikt door oprechte daden van aanbidding uit te voeren en de zegeningen van Allah te zoeken.
Aankomst in Mina:
Bij aankomst in de tentenstad Mina is het tijd om je toegewezen tent op te zetten en verplichte gebeden te verrichten, waaronder Dhuhr, Asr, Maghrib, ‘Isha en Fajr. Volgens de Koran moet je je vier-rak’ah-gebeden inkorten tot twee rak’ahs per gebed zonder deze te combineren.
Dit is een belangrijke tijd voor spirituele reflectie en toewijding, dus maak gebruik van de gelegenheid om de Koran te lezen, tot Allah (SWT) te bidden en je voor te bereiden op dag twee. Het is cruciaal om geduldig en respectvol te zijn tegenover medepelgrims, omdat de tenten erg krap kunnen zijn en het weer meestal warm is.
Voldoende gehydrateerd blijven is essentieel en er zijn koude-waterstations te vinden bij alle tenten. Personeel van de bedevaart-autoriteit vult regelmatig koelboxen bij met gratis koude dranken, maar het is belangrijk om de spirituele betekenis van deze reis te onthouden en niet afgeleid te raken.
Dag van ‘Arafah (Dag 2 / 9e Dhul Hijjah):
Op de tweede dag ga je na zonsopgang naar de vlaktes van ‘Arafah, waar je Istaghfar en smeekbeden zult reciteren. Hier vraag je Allah (SWT) om vergeving voor je zonden en markeert het de Dag van ‘Arafah’.
Wanneer je aankomt op de vlaktes van Mount ‘Arafah, moet je verkorte Dhuhr en Asr gebeden combineren. Echter, volgens Abu Hanifa is het combineren van Dhur en Asr alleen geldig als men achter de Imam in de Moskee bidt.
Op de Dag van ‘Arafah wordt er een preek gehouden vanuit de Masjid al-Nimra. Probeer naar de Khutbah te luisteren als dit mogelijk is maar dit is niet verplicht. Dit is een van de belangrijkste dagen voor moslims wereldwijd.
Het wordt genoemd in Soera al-Maidah als de dag waarop Allah (SWT) Zijn religie heeft volmaakt, Zijn gunsten heeft voltooid over Zijn geliefde Profeet Mohammed (vrede en zegeningen zij met hem) en Islam heeft goedgekeurd als een manier van leven! De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) zei ook:
“Er is geen dag waarop Allah mensen meer bevrijdt van het Vuur dan op de dag van ‘Arafah.”
Dus, sta op de vlaktes van ‘Arafah en maak veel Dua, richt je energie op Allah (SWT) en vraag vergeving en zegeningen voor jezelf, je familie, vrienden, familieleden, buren en de bredere Ummah (gemeenschap). Bekijk deze link voor meer informatie over hadj en umrah duas.
Je mag deze dag niet de berg van ‘Arafah opwandelen, ook bekend als Jabal al-Rahmah. Het vlakke gebied rond de heuvel wordt de Vlaktes van ‘Arafah genoemd, en daar moet je je tijd doorbrengen in contemplatie en gebed. Vergeet niet om goed gehydrateerd te blijven en geduldig te zijn, want de ruimte in de tenten kan erg krap zijn.
Aankomst in Muzdalifah:
Na maghrib, moet je naar Muzdalifah gaan. Bij aankomst in Muzdalifah, na zonsondergang, voer je jouw Maghrib en ‘Isha Salah uit, waarbij je de ‘Isha Salah verkort tot twee Rakat. Muzdalifah is een open vlakte tussen Mina en ‘Arafah, waar je de nacht kunt doorbrengen met aanbidding of rusten om uitputting te voorkomen.
De Profeet (vrede en zegeningen zij met hem) sliep tot kort voor Fajr en koos ervoor om zich niet bezig te houden met nachtaanbidding, zoals hij normaal gesproken deed. Tijdens je verblijf in Muzdalifah kun je ook kiezels verzamelen om de komende drie dagen Rami (het stenigen van de duivel) uit te voeren.
Verzamel kiezels van vergelijkbare grootte als dadels of zaden, in totaal 49, en neem uit voorzorg nog eens 21 kiezels mee om totaal 70 kiezels te hebben. Aangezien het mogelijk is om het doel te missen of enkele kiezels te laten vallen tijdens het gooien naar de Jamarat (de stenen pilaren), is het beter om er meer te hebben dan te weinig.
Houd er rekening mee dat er geen tenten of accommodaties zijn in Muzdalifah. Je blijft onder de nachtelijke hemel, omringd door duizenden pelgrims. Om niet te verdwalen, blijf je bij je groep in de buurt. Toiletten en Wudhu-faciliteiten zijn beschikbaar maar kunnen druk zijn. We raden je ten zeerste aan om je op te frissen voordat je ‘Arafah verlaat.
Rami en Hady (Dag 3 / 10 Dhul Hijjah & begin van Eid al-Adha):
Op de 10e van Dhul Hijjah, ook bekend als Yawm al-Nahr of de Dag van de Offerande (Qurbani), zul jij na het uitvoeren van Fajr Salah Muzdalifah verlaten en richting Mina gaan, terwijl jij de Talbiyah continu reciteert.
Op deze dag beginnen pelgrims de eerste van de drie dagen van de Rami-ritueel, ook bekend als het stenigen van de duivel.
Dit ritueel omvat het bekogelen van elk van de drie pilaren in een specifieke volgorde, te beginnen met Jamarah al-Ula (de kleine pilaar), gevolgd door Jamarah al-Wusta (de tweede/middelste pilaar) en eindigend met Jamarah al-Aqaba (de derde/grote pilaar).
Na het stenigen van de eerste en tweede Jamarat, dien je Du’a te maken met het gezicht naar de qibla. Je moet zeven opeenvolgende steentjes werpen naar elk van de pilaren terwijl je Takbir opzegt. Zorg ervoor dat je reserve steentjes bij je hebt voor het geval je er een paar verliest.
De Koran zegt:
“En wanneer jullie in veiligheid zijn, wie van jullie dan de Umrah samenvoegt met de Hadj, die moet een offer offeren dat hij zich kan veroorloven, maar als hij het niet kan vinden, dan moet hij drie dagen vasten tijdens de Hadj en zeven dagen wanneer jullie terugkeren – dit is tien dagen in totaal. Dit is voor degenen van wie de familie niet in de buurt van de Heilige Moskee woont.”
(Koran | 2:196)
Qurbani en Eid al-Adha:
Eid al-Adha, ook wel bekend als het Offerfeest, wordt wereldwijd gevierd door moslims op de 10e dag van Dhul Hijjah, inclusief degenen die niet op bedevaart zijn. Dit is de dag waarop moslims de bereidheid van profeet Ibrahim (AS) om zijn zoon Isma’il (AS) te offeren ter gehoorzaamheid aan Allah’s (SWT) bevel herdenken door middel van Qurbani of offer.
Door Hady/Qurbani te offeren, tonen moslims hun gehoorzaamheid en toewijding aan Allah en volgen zij de Sunnah van profeet Ibrahim (AS).
Het hoofd scheren:
Na de Rami en Hady(qurbani) is het tijd om je haar te scheren of bij te knippen als je een man bent. Het is beter om het hoofd te scheren, in navolging van het voorbeeld van profeet Mohammed (vrede en zegeningen zij met hem), terwijl vrouwen hun haar tot de lengte van een vingertop trimmen.
Dit markeert het einde van de staat van Ihram en stelt je in staat om comfortabele kleding te dragen en weer anderszins Halal activiteiten te hervatten die verboden waren tijdens de Ihram, behalve seksuele intimiteit. Het aanbrengen van parfum is op dit punt een Sunnah, omdat de profeet Mohammed (vrede en zegeningen zij met hem) sterk naar muskus rook.
Een handige tip is om wegwerpmesjes te gebruiken om elkaars hoofd te scheren binnen je groep. Als dat niet mogelijk is, vind je verschillende kappers in Mina en dichtbij Haram die je hoofd willen scheren tegen betaling. Zorg er echter voor dat de kappers nieuwe mesjes gebruiken om infecties te voorkomen.
Tawaf al-Ifadha en Saai’ (Dag 3 / 10e Dhul Hijjah):
Op de 10e dag van Dhul Hijjah ga je naar Mekka om Tawaf al-Ifadha en Saai’ uit te voeren, die beide verplichte rituelen van de pelgrimstocht zijn. Het is belangrijk op te merken dat deze rituelen moeten worden uitgevoerd na de Rami, Qurbani en het scheren of knippen van het haar.
Nadat je Tawaf en Saai’ hebt voltooid, mag je alle wettige activiteiten hervatten, inclusief huwelijksrelaties. Je keert echter terug naar je tenten in Mina en gaat door met de resterende rituelen van de Hadj.
Aangezien het Tawaf-gebied tijdens deze periode druk kan zijn, wordt aanbevolen om de bovenste niveaus van de Haram of het dak te gebruiken. Middernacht is ook een goed tijdstip om deze rituelen uit te voeren, omdat het over het algemeen rustiger is.
Vergeet niet om de Sunnah te volgen en deze rituelen met een zuivere en gerichte geest uit te voeren.
De tweede dag van Rami:
Op de 11e dag van Dhul Hijjah ga je verder met de rituelen van de Hadj door deel te nemen aan de tweede dag van de Rami, ook wel bekend als het stenigen van de duivel.
Dit ritueel omvat het bekogelen van elk van de drie pilaren in een specifieke volgorde, te beginnen met Jamarah al-Ula (de kleine pilaar), gevolgd door Jamarah al-Wusta (de tweede/middelste pilaar) en eindigend met Jamarah al-Aqaba (de derde/grote pilaar).
Na het stenigen van de eerste en tweede Jamarat, dien je Du’a te maken met het gezicht naar de qibla. Je moet zeven opeenvolgende steentjes werpen naar elk van de pilaren terwijl je Takbir opzegt. Zorg ervoor dat je reserve steentjes bij je hebt voor het geval je er een paar verliest.
Breng de nacht door in Mina:
Na het voltooien van de tweede Rami, maak je optimaal gebruik van de resterende tijd door de nacht door te brengen in Mina en je bezig te houden met aanbidding.
Keer terug naar je tent in Mina om de rest van de dag en nacht in gebed en contemplatie door te brengen. Dit stelt je in staat om jezelf volledig onder te dompelen in de spirituele betekenis van deze heilige plaats.
De derde dag van Rami:
Op de derde dag van Rami, die in de namiddag van de 12e Dhul Hijjah valt, herhaal jij hetzelfde proces als de vorige dag met jouw laatste lading steentjes bestaande uit 21 stuks. Dit ritueel is een essentieel aspect van de bedevaart en symboliseert het stenigen van de duivel en de afwijzing van het kwaad.
Door deze traditie te volgen, vernieuw jij jouw toewijding aan het geloof en versterk jij jouw verbinding met Allah.
Tawaf al-Wida (De Afscheid Tawaf):
Het uitvoeren van Tawaf al-Wida (De afscheidstawaf) is de laatste stap voordat de bedevaart wordt voltooid en Mekka wordt verlaten. Het is een verplicht ritueel voor Hanafis, Shafi’is en Hanbalis, en een aanbevolen Sunnah voor Malikis.
Deze Tawaf moet worden voltooid voordat de grenzen van de Haram worden verlaten, en het niet voltooien ervan zonder een geldige reden wordt beschouwd als onwettig in de Islam.
Volgens de overlevering van Ibn Abbas (RA) zou de Tawaf al-Wida het laatste moeten zijn wat de pelgrims uitvoeren voordat ze Mekka verlaten, met uitzondering van menstruerende vrouwen die zijn vrijgesteld van deze verplichting.
Tijdens de Tawaf al-Wida voltooi je zeven rondes van Tawaf, voer je twee Rakat van Salah uit en drink je Zamzam-water. In tegenstelling tot andere riten is er na het voltooien van deze Tawaf geen Sa’i of het scheren/snijden van het haar.
Door deze verplichting te vervullen, toon je je toewijding aan Allah en je verbintenis met het geloof.
Hajj Mabrook! Je hebt nu je Hadj voltooid!
Door deze handleiding te volgen, kun jij jouw Hadj-reis gemakkelijk, comfortabel en met volledig spiritueel voordeel voltooien.
Regels voor vrouwen tijdens de hadj:
Om de geldigheid en acceptatie van elke vorm van aanbidding, inclusief de hadj, te waarborgen, is het van essentieel belang dat vrouwen aan de volgende voorwaarden voldoen:
Oprechtheid jegens Allah
Oprechtheid jegens Allah is een fundamentele vereiste voor elke vorm van aanbidding om geldig te zijn. Vrouwen moeten oprecht zijn in hun intenties en vermijden om op te scheppen, omdat het tonen van aanbidding aan anderen goede daden ongeldig maakt en kan leiden tot bestraffing.
Het volgen van de Soennah
Het naleven van de leer en handelingen van de Profeet Mohammed (vrede zij met hem) is cruciaal voor de geldigheid en acceptatie van elke religieuze praktijk. Vrouwen moeten zich vertrouwd maken met de regels van de hadj op basis van authentiek bewijs uit de Koran en de Soennah, waarbij ze betrouwbare bronnen en boeken raadplegen.
Het vermijden van shirk en zonde
Vrouwen moeten waakzaam zijn en shirk, zowel grote als kleine, vermijden, wat inhoudt dat zij partners aan Allah toekennen. Het bedrijven van shirk maakt goede daden ongeldig en stelt individuen bloot aan bestraffing. Bovendien moeten zij zich onthouden van zondige handelingen die tot bestraffing kunnen leiden.
Het is niet toegestaan voor een vrouw om te reizen voor de hadj of voor welk ander doel dan ook zonder een mahram (een mannelijke verwant met wie zij permanent verboden is om te trouwen vanwege bloedverwantschap, borstvoeding of huwelijksbanden).
De Profeet Mohammed (vrede zij met hem) heeft expliciet verklaard dat vrouwen niet mogen reizen zonder een mahram. Deze vereiste is een van de voorwaarden voor de verplichting van de hadj voor vrouwen. Als een vrouw geen mahram heeft om haar te begeleiden, is het voor haar niet verplicht om de hadj te verrichten.
Saudi-Arabië neemt een historische beslissing: vrouwen mogen de hadj en umrah bijwonen zonder een “mahram”
Saudi-Arabië heeft een baanbrekende beslissing genomen door vrouwen toe te staan deel te nemen aan de hadj en umrah bedevaarten zonder de aanwezigheid van een mannelijke voogd of “mahram”.
Hoewel er voorheen uitzonderingen werden verleend aan vrouwen die de hadj of umrah bijwoonden in grote groepen andere vrouwen, schaft deze nieuwe beslissing de vereiste van een mannelijke voogd volledig af.
Traditioneel hebben Saoedische geestelijken beweerd dat vrouwen een mahram bij zich moeten hebben voor de hadj en umrah bedevaarten. Het is echter vermeldenswaard dat geleerden in de bredere moslimwereld verschillende perspectieven hebben op dit onderwerp, waarbij ze de noodzaak van een mahram voor de deelname van vrouwen ter discussie stellen.
Deze historische beslissing van Saudi-Arabië opent nieuwe mogelijkheden voor vrouwen om zelfstandig deel te nemen aan deze heilige reizen, en bevordert meer inclusiviteit en empowerment binnen de moslimgemeenschap.
Bij het betreden van de staat van ihram (een staat van rituele heiligheid) hebben vrouwen bepaalde overwegingen met betrekking tot hun kleding:
Kledingkeuze
Vrouwen mogen in ihram kleding dragen in elke kleur, inclusief zwart, zolang ze zich houden aan de richtlijnen van bescheidenheid. Ze moeten kleding vermijden die de aandacht trekt, zoals strakke, doorschijnende, korte, dunne of overdreven versierde kledingstukken.
Bovendien moeten vrouwen zich onthouden van outfits die lijken op die van mannen of ongelovigen. Het kiezen van een specifieke kleur, zoals groen of wit, die vrouwen in ihram zouden moeten dragen, wordt niet ondersteund door enig authentiek bewijs en moet als een innovatie (bid’ah) worden beschouwd.
Verbod op parfum
Eenmaal in ihram is het ten strengste verboden voor vrouwen om enige vorm van parfum op hun lichaam of kleding aan te brengen.
Haar- en nagelverzorging
Tijdens ihram moeten vrouwen zich onthouden van het verwijderen van haar van hun hoofd of lichaam door welke middelen dan ook, inclusief scheren of trimmen. Ook het knippen van nagels is verboden.
Gezichtssluier, handschoenen en het onthullen van het gezicht
Het gebruik van gezichtssluier (burqa of niqab) en handschoenen is verboden voor vrouwen in ihram, zoals voorgeschreven door de Profeet Mohammed (vrede zij met hem). Het onthullen van het gezicht en de handen voor niet-mahram mannen onder het voorwendsel dat deze items verboden zijn in ihram, is niet geldig.
In plaats daarvan kunnen vrouwen hun gezicht en handen bedekken met hun kleding of sjaals. Historische verslagen vertellen dat vrouwen tijdens ihram hun jilbabs over hun gezicht lieten zakken in aanwezigheid van mannelijke ruiters en ze weer onthulden zodra ze waren gepasseerd.
Tulbanden en spelden
Sommige vrouwen geloven ten onrechte dat het noodzakelijk is dat geen enkel deel van de khimar of jilbab hun gezicht raakt tijdens ihram. Deze misvatting leidt echter tot onnodig ongemak. Het is volkomen acceptabel dat de bedekkingen het gezicht van een vrouw in ihram raken.
Versiering en bedekking
Tijdens ihram mogen vrouwen shirts, broeken, sokken, gouden armbanden, ringen, horloges en andere toegestane items dragen. Het is echter belangrijk dat vrouwen hun versieringen bedekken in aanwezigheid van niet-mahram mannen tijdens de hadj en op alle andere tijden.
Bescheidenheid en juiste kleding
Vermijd het onthullen van welk deel van het lichaam dan ook, vooral in aanwezigheid van mannen, zoals in openbare wudu-ruimtes. Sommige vrouwen negeren de aanwezigheid van mannen en onthullen hun gezichten, onderarmen, kuiten en zelfs hun hoofdbedekking, wat leidt tot haram-handelingen. Dergelijk gedrag kan grote fitnah veroorzaken en is ten strengste verboden.
Het is gebruikelijk dat sommige vrouwen ten onrechte geloven dat menstruatie hen ervan weerhoudt om ihram binnen te gaan. Echter, menstruatie voorkomt niet dat een vrouw ihram binnen kan gaan, behalve voor het verrichten van de tawaf (omtrek) rond de Ka’bah.
Een menstruerende vrouw moet ihram binnen gaan en alle andere rituelen van de hadj uitvoeren, waarbij zij de tawaf uitstelt tot haar menstruatie eindigt. Als gevolg van deze misvatting is het verzuim om ihram aan te nemen op de aangewezen miqat, vereist dat de vrouw terugkeert naar de miqat en daar ihram aanneemt.
Het verwaarlozen van deze verplichting vereist dat de vrouw een offer brengt.
Menstruatie en Sa’i
Als een vrouw menstrueert nadat ze de tawaf heeft voltooid maar voordat ze sa’i verricht, moet ze doorgaan met de overige rituelen en sa’i verrichten, ongeacht haar menstruatie. Het is belangrijk op te merken dat het bereiken van taharah (reinheid) geen vereiste is voor sa’i.
Uitstel van menstruatie voor Hajj-rituelen
Om vrouwen in staat te stellen de rituelen van de Hajj uit te voeren, is het toegestaan dat ze pillen gebruiken om de menstruatie uit te stellen, mits dit geen schade toebrengt aan hun welzijn.
Recitatie van du’as en de Koran voor menstruerende vrouwen
Een vrouw die menstrueert, kan boeken met voorgeschreven du’as en dhikr lezen die voldoen aan de shari’ah, zelfs als ze Koranverzen bevatten. Het is ook toegestaan voor haar om de Koran te reciteren zonder de Mus-haf aan te raken.
Vrijstelling van afscheids-tawaf voor menstruerende vrouwen
Vrouwen die menstrueren of postnatale bloeding ervaren, zijn vrijgesteld van het verrichten van de afscheids-tawaf. Dit is een toegestane vrijstelling volgens de shari’ah. Vrouwen in menstruatie kunnen terugkeren naar hun families, zelfs als ze de afscheids-tawaf niet hebben voltooid, en ze moeten dankbaarheid tonen aan Allah voor deze toestemming en zegening.
Het wordt aanbevolen dat vrouwen de Talbiyah zachtjes reciteren, zodat alleen zijzelf en de nabijgelegen vrouwen het kunnen horen. Deze maatregel wordt genomen om te voorkomen dat niet-mahram mannen aandacht trekken en om eventuele verleiding (fitnah) te voorkomen.
Het tijdstip voor het reciteren van de Talbiyah begint nadat men de ihram is ingegaan voor de Hajj en duurt voort tot het stenigen van de Jamrat al-‘Aqabah op de Dag van het Offer.
Wees voorzichtig tijdens alle Hajj-rituelen, vooral bij tawaf, de ontmoeting met de Zwarte Steen en de Jemenitische Hoek, sa’i en het stenigen van de Jamarat, om drukke situaties te vermijden. Kies voor minder drukke tijden.
Umm al-Muminin ‘Aishah (moge Allah tevreden met haar zijn) verrichtte de tawaf op een plek ver weg van mannen en raakte de Zwarte Steen of de Jemenitische Hoek niet aan tijdens drukke perioden.
Vrouwen zijn niet verplicht om snel te lopen (raml) tijdens tawaf of te rennen (rakd) tijdens sa’i. Raml verwijst naar het snel lopen tijdens de eerste drie rondes van tawaf, terwijl rakd inhoudt dat er wordt gejogd tussen de twee groene markeringen tijdens elke ronde van sa’i. Deze handelingen zijn specifiek voor mannen als aanbevolen Sunnah.
Wees voorzichtig met een klein boek met geïnnoveerde du’as. Het is beter om du’as tijdens tawaf en sa’i naar eigen wens te reciteren, met als doel de beste resultaten te verkrijgen in dit leven en het Hiernamaals. Als de du’a wordt overgeleverd van de Profeet (vrede en zegeningen van Allah zij met hem), heeft deze nog meer verdienste.
Vrouwen mogen Muzdalifah verlaten vóór de dageraad, vooral degenen die zwak zijn, in navolging van het voorbeeld van Profeet Muhammad (vrede en zegeningen van Allah zij met hem). Deze praktijk zorgt ervoor dat de gelegenheid zich voordoet om de Jamarat al-‘Aqabah te stenigen voordat er te veel drukte ontstaat. De mogelijkheid om het stenigen van de Jamrah uit te stellen tot ’s nachts is toegestaan als de drukte een gevaar vormt voor vrouwen.
Soortgelijke flexibiliteit geldt voor het stenigen van de Jamarat tijdens de drie dagen van Tashriq. Vrouwen kunnen ze stenigen na het ‘Asr-gebed wanneer de drukte aanzienlijk is verminderd. Als dat niet haalbaar is, is uitstel van het stenigen tot de nacht toegestaan.
Het is verboden voor een vrouw om geslachtsgemeenschap te hebben of intieme activiteiten te ondernemen totdat ze volledig uit de ihram is getreden. Volledig uit de ihram treden vereist drie handelingen:
- Het stenigen van Jamarat al-‘Aqabah met zeven steentjes.
- Het haar trimmen door ongeveer 2 centimeter van alle uiteinden af te knippen.
- Het verrichten van de tawaf van Hajj (tawaf al-ifadah).
Zodra deze drie handelingen zijn voltooid, worden alle beperkingen die tijdens de ihram zijn opgelegd opgeheven, inclusief beperkingen op intimiteit. Als slechts twee van deze handelingen worden uitgevoerd, kan een vrouw aan alle activiteiten deelnemen behalve geslachtsgemeenschap.
Bij het trimmen van het haar is het voor een vrouw verboden om haar haar aan niet-mahram mannen te tonen. Dit geldt ook voor gevallen waarin vrouwen hun haar knippen bij de Mas’a (plaats van sa’i). Haar wordt beschouwd als ‘awrah en mag niet worden getoond aan niet-mahram mannen.
Vermijd slapen in aanwezigheid van mannen. Het is gebruikelijk om vrouwen tijdens de Hajj te zien die, zonder tenten of privacy, hun toevlucht nemen tot slapen op straten, trottoirs, onder verhoogde bruggen of in de Masjid al-Khif. Dergelijke praktijken stellen hen bloot aan mannen of nauwe nabijheid van mannen, wat een significant kwaad is dat moet worden gestopt.
Door zich te houden aan deze regels en richtlijnen kunnen vrouwen een vervullende en geaccepteerde hadj-ervaring waarborgen en de beloningen plukken die zijn beloofd door de Profeet Mohammed (vrede zij met hem).
Hadj 2023 inschrijven
Het platform ‘Nusuk Hajj‘ (nusuk.hajj.sa) biedt nu een direct proces voor de Hadj aan pelgrims uit meer dan 58 landen in Europa, Amerika en Australië volgens nieuwe regels voor de Mekka bedevaart. Dit platform werd officieel gelanceerd door het Ministerie van Hadj en Umrah van Saudi-Arabië, zoals aangekondigd op 8 februari, 2023.
Volgens de informatie op de website van Nusuk Hajj is het het enige platform dat door het ministerie is goedgekeurd voor het leveren van pelgrimstocht-diensten in 2023. Het platform is opgericht om een unieke spirituele ervaring te creëren voor moslims uit Europa, Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland die hun bedevaart-reis willen maken.
Wat is “Nusuk Hadj” ? De beste reisbureau voor hadj:
Ontdek de voordelen van het gebruik van ‘Nusuk Hajj’, het officiële platform voor bedevaart-diensten dat is goedgekeurd door het ministerie van Hajj en Umrah van Saudi-Arabië. Dit platform stroomlijnt de pelgrimstocht-reis voor pelgrims door essentiële taken te beheren, zoals het boeken van vluchten, accommodatie, catering en transportdiensten.
Het platform biedt ook uitgebreide begeleiding en ondersteuning tijdens de bedevaart, inclusief hulp van tourgidsen. Aanvragers kunnen zichzelf en hun metgezellen registreren en meldingen ontvangen over updates over diensten.
Let op: registratie op het platform garandeert geen visum, dat afhankelijk zal zijn van de goedkeuring van het ministerie. Het platform biedt veilige betaalmethoden en zorgt voor de validatie van alle benodigde documenten voor visumuitgifte.
Blijf op de hoogte voor verdere updates over het pakketdetails, betalingsopties, visa en transportdiensten, die zullen worden aangekondigd door het ministerie van Hajj en Umrah. Maak je klaar om je spirituele reis naar de bedevaart te beginnen, vanaf ongeveer 26 juni van dit jaar, met behulp van het platform ‘Nusuk Hajj’.
Wie kan zich via Nusuk aanmelden?
Ontdek of je in aanmerking komt om je te registreren op het officiële ‘Nusuk Hajj’ platform voor een probleemloze bedevaart-service. Burgers of ingezetenen van de onderstaande 58 landen kunnen rechtstreeks via het platform aanmelden:
Argentinië, Frankrijk, Panama, Australië, Paraguay, Oostenrijk, Georgië, Duitsland, Griekenland, Peru, België, Polen, Bolivia, Groenland, Portugal, Réunion, Brazilië, Guatemala, Guyana, Bulgarije, Roemenië, Canada, Haïti, Servië, Chili, Hongarije, Spanje, Suriname, Colombia, IJsland, Costa Rica, Ierland, Zweden, Kroatië, Zwitserland, Italië, Jamaica, Cuba, Trinidad en Tobago, Oekraïne, Cyprus, Tsjechië, Luxemburg, Malta, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten van Amerika, Denemarken, Mexico, Dominicaanse Republiek, Nederland, Uruguay, Ecuador, Nieuw-Zeeland, Venezuela, El Salvador, Nicaragua, Finland en Noorwegen.
Als jouw land niet op de lijst staat, kun je nog steeds via het platform aanmelden voor pelgrims die aankomen via pelgrimstocht-missies in islamitische landen, beschikbaar via deze link: https://ehaj.haj.gov.sa/EH/.
Stap voor stap procedure om te registreren op Nusuk hadj platform:
Leer hoe je je kunt registreren op het ‘Nusuk Hajj’ platform met deze eenvoudige stappen:
Als je vragen hebt of problemen ondervindt met het registratieproces, is het Nusuk ondersteuningsteam 24/7 beschikbaar via hun contactcentrum op 00966920031201 of stuur een e-mail naar [email protected].
Bekijk de gedetailleerde checklist om jij voor te bereiden op de hadj.
Geen leeftijdsgrens en bevestigde verhoogde capaciteit:
Saudi-Arabië heeft besloten om beperkingen op het aantal pelgrims op te heffen, waardoor teruggekeerd wordt naar het niveau (ca. 2.5 miljoen) van deelname vóór de Covid-pandemie.
Bovendien zal er geen leeftijdsgrens worden opgelegd aan Hajj pelgrims om een breder scala aan deelnemers te faciliteren. Deze ontwikkeling werd gemeld door het Saudische Persagentschap en markeert een belangrijke mijlpaal voor de voorbereidingen van hadj 2023.
Daarom kunnen mensen boven de 65 jaar ook deelnemen aan de hadj in 2023.
Uiteindelijk ligt de kennis en wijsheid bij Allah.
Veelgestelde vragen